DANY VERBEKE

Biografie

 

Geboortejaar : 1950
Woonplaats : Roeselare (Belgie)

 

In mijn tienerjaren volgde ik gedurende een tweetal jaren een opleiding aan het SASK  te Roeselare. 

Door drukke beroepsbezigheden, schilderde ik vanaf mijn tweeëndertigste nog slechts sporadisch.

Vanaf 2008 kreeg mijn creatieve geest opnieuw de bovenhand en begon ik heel actief te werken in een eigen kenmerkende stijl, die je kan omschrijven als figuratief, hedendaags, en eerder stilistisch.

Veel van mijn schilderijen zijn close-ups van gezichten waarbij de expressie in de ogen centraal staat , een blik die afdwaalt, je nooit rechtstreeks aankijkt maar de toeschouwer des te meer aanspreekt .... "de ogen zijn de spiegel van onze ziel" .

De meeste van mijn werken leggen eveneens de nadruk op een sterke vrouwelijke sensualiteit, door o.a. de grote amandelvormige ogen en de lange slanke halzen. Af en toe merk je ook de aanwezigheid van ranke handen, die door hun houding het verhaal achter het schilderij proberen naar voor te brengen.

Ook mijn stoere mannelijke creaties hebben typische kenmerken waarbij enige overdrijving nooit ver weg is: beschouw deze gerust als een knipoog naar cartoons of  stripverhalen.

Over het algemeen kan men mijn oeuvre beschouwen als een mix van expressionisme en pop art, met heel veel aandacht voor het kleurenpalet .

Door een samenspel van felle kleuren, lichtcontrasten  en expressie op de gezichten van mijn fictieve figuren, leg ik mijn ziel bloot en probeer ik mijn eigen gevoelens op de toeschouwer over te brengen.

Elke Artiest voelt de innerlijke drang om zijn emoties naar buiten te brengen , zijn werk is geslaagd, als hij bij de toeschouwer eenzelfde gevoel ziet of voelt verschijnen.

(Bewondering, huivering, afkeer, een glimlach, een traan).